dinsdag 12 februari 2013

Pesten

De angst dat kinderen met zindelijkheidsproblemen gepest gaan worden is bij ouders groot. Kinderen kunnen erg hard zijn tegen elkaar. Dat wil je niet voor je kind.

Mijn zoon wordt gelukkig nog niet gepest. Misschien is hij nog te jong? Wij hebben wel voorzorgsmaatregelen getroffen. Al vanaf groep 1 en 2 hebben wij regelmatig overleg met de juf gehad. In de kleuterklas is het nog niet zo raar als een kind af en toe in zijn/haar broek plast. Maar als dat meerdere keren per dag is, valt dat wel op. En als zijn stoel, waar hij altijd op zit in de klas, niet meer doorgeschoven kan worden, omdat het hout kapot is gegaan van de natte broeken, gaan de kinderen het toch wel opmerken. In overleg is er besloten dat hij geen luierbroekje aan doet naar school (behalve bij uitstapjes). Dat stimuleert het pesten. De juf heeft de kinderen vertelt dat hij ziek is in zijn buik en dat hij er niks aan kan doen. Dat bleek een prima oplossing.
Eind groep 2 werd mijn zoon geopereerd. Hij kreeg een (kijk)operatie aan zijn blaas. Sinds die tijd gaat het een stuk beter. In groep 3 werd dan ook besloten dat er niks aan de kinderen in de klas verteld werd. Waarom slapende honden wakker maken? De helft van de kinderen uit zijn klas kwam uit een andere kleuterklas. Zij waren niet op de hoogte. Tot op de dag van vandaag zijn ze dat nog niet. Op school heeft hij nagenoeg geen ongelukjes meer. Toch heeft hij speciale afspraken met de juf, hij mag namelijk altijd naar het toilet, ook als er iets uitgelegd wordt. En als hij toch een ongelukje heeft, kan hij  zichzelf verschonen. Niemand die het hoeft te merken. Deze afspraak geldt nu in groep 4 nog steeds. Twee weken geleden had hij een poepbroek op school. Hij durfde het eigenlijk niet te zeggen, maar ze hadden gymles. De juf heeft hem toen geholpen. Dat is echt super fijn! Eigenlijk moeten wij, als ouders, naar school komen om hem te verschonen (een poepbroek is een beetje lastig zelf schoon te krijgen...)...
Sommige vriendjes weten wel van de plasproblemen. Zij weten dat hij er niks aan kan doen. Ze zeggen dat hij ziek is in zijn buik, dat hebben ze onthouden uit de kleuterklas. We houden dat maar zo. Hoe moet je het anders uitleggen?

Om het pesten op latere leeftijd te voorkomen heb ik onze zoon op karate gedaan. Andere kinderen kijken dan toch tegen je op, waardoor ze minder snel hem als pispaal uitkiezen. En ook heel belangrijk: hij wordt er zelf veel zekerder van. Gelukkig vindt hij het heel erg leuk. Samen met zijn vriendje gaat hij elke week naar de training en laatst hebben ze hun eerste examen gehaald!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten